İslam dininde rüya tabirlerinin yeri

İslam dininde rüya tabirini öğrenmek günah mı? İslam dininde rüyaların yorumu nasıl yapılır? Rüya gören bir Müslüman rüya tabirini öğrenmek istediğinde ne yapmalı? Rüya tabiri yapmak caiz midir? Tüm merak..

İslam dininde rüya tabirlerinin yeri

İslam dininde rüya tabirini öğrenmek günah mı? İslam dininde rüyaların yorumu nasıl yapılır? Rüya gören bir Müslüman rüya tabirini öğrenmek istediğinde ne yapmalı? Rüya tabiri yapmak caiz midir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık, hep beraber bakalım…

İslamiyet’e göre rüyalar, insanın yaşamında önemli bir yer tutar ve rüya tabiri konusu hem Kur’an-ı Kerim’de hem de hadislerde yer almıştır. Fakat rüyaların yorumu ve doğruluğu konusunda bazı noktalar açıklığa kavuşturulmalıdır. Rüyalar ve tabirleri İslam’da önemli bir yer tutsa da, onların doğruluğu kesin bilgi olarak görülmez. Rüya tabiri, kişinin kendini geliştirmesi ve yol bulması için bir araç olabilir, ancak dinimizin ana kurallarını göz ardı etmemeliyiz.
Hadislere göre rüyalar üç kısma ayrılır. Rahmani rüyalar, nefsanî rüyalar ve şeytani rüyalar olmak üzere rüyaların üç farklı kaynaktan geldiği belirtilir.

• Rahmani rüyaların Allah’tan gelen ve genellikle hayırlı olan rüyalar olduğu ve uyarı, müjde veya yol gösterici olan rüyalar olduğuna inanılır.

• Nefsanî rüyaların rüyayı gören kişinin gündelik hayatındaki düşünce, istek ve kaygılarının bir yansımasıdır. Kendi zihinsel ve duygusal durumlarıyla ilgilidir. Yani modern hayatta dediğimiz bilinçaltı rüyalar olduğu belirtilir.

• Şeytani rüyalar ise adı üstünde şeytanın rüya gören kişiyi korkutmak veya yanıltmak için gösterdiği kötü, korkutucu ve karmaşık rüyalardır.
Ayrıca Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in hadis-i şerifinde; “Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir” buyurmuştur.

İstiare Namazı Nedir?

Hatta Dinimizde İstiare Namazı diye bir şey var. Peygamber Efendimizin de İstiare namazını ashabına önerdiği ve öğrettiği hadislerle sabittir. İstiare namazı, yeni bir hayata, yeni bir ev ya da araba, hatta evlilik gibi durumlarda bunların kendisi için hayır mı yoksa şer mi olduğunu anlamak için İstiare namazı kılar ve dua ettikten sonra uyuruz. Bu yeniliğin bizim için hayır mı şer mi olduğunu gördüğümüz rüyadaki nesne ya da durumlarla karar veririz. Halk arasında özellikle yeşil bir şey yada yeşillik görmek hayra, siyah görmek şerre yorulur.

Peki, İslam Dininde Rüya Tabiri Caiz midir?

Rüya tabirleri İslam’da caizdir. Rüyayı gören kişinin hayatına yön vermesi konusunda uyarıcı bir araçtır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bilinçaltı bir karmaşıklık olma ihtimali ve olabilir, şeytani vesvese sonucu olma ihtimali de vardır. Ancak gönlü huzur içinde ya da etki altında bırakan rüyalar Allah tarafından uyarı ya da müjde anlamına geldiği de ayırt edilmelidir. Örneğin, Kur’an-ı Kerim’de de geçen Yusuf Suresi’nde Hz. Yusuf’un ibretlik hayat hikâyesi anlatılmıştır ve Surede Hazreti Yusuf’un (a.s.) hayatında rüya tabirine yer verilir. Yusuf Suresi’nde, onun rüyaları yorumlama konusunda Allah tarafından özel bir bilgiyle donatıldığı belirtilir. Ancak bu ilim herkese verilmemiştir.

Her rüya herkes tarafından doğru yorumlanamayabilir. Rüya tabirinin sınırlandığı bir nokta vardır. Bu yüzden rüya tabirleri kesin bilgi olarak değil, bir yorum veya tahmin olarak değerlendirilmelidir. Rüyayı yorumlarken niyet ve bilgi önemlidir. Rüyayı, güvenilir bir âlim ya da rüya tabiri konusunda bilgili birine anlatmak tavsiye edilir. Rüya tabiri yapılırken, dini ve ahlaki kurallar göz önünde bulundurulmalıdır. İnsanları korkutmak veya yanlış yönlendirmek için rüya tabiri yapılmamalıdır. Şeytani ve karmaşık rüyaların üzerinde fazla durulmaması ve Allah’a sığınılması önerilir.

Ancak şunu da söylemeden geçmek istemiyoruz. Gördüğümüz rüyalar bizi etkiler ancak İslam’da sadece rüyaya dayanarak bir karar vermek uygun değildir. Rüya bir işaret olabilir, ancak akıl, bilgi ve istişare gibi unsurlar da devreye girmelidir.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.