Dijital Bağımlılık Öğrenme Güçlüğüne Neden Oluyor

Dijital dünyanın tehlikesi her geçen gün biraz daha artıyor. Özellikle erken yaşta digital dünya ile tanışan yeni nesil öğrenme ve yaratıcı fikirler konusunda köreliyor. 0-6 yaş, okul çağı dönemi ve..

Dijital Bağımlılık Öğrenme Güçlüğüne Neden Oluyor

Dijital dünyanın tehlikesi her geçen gün biraz daha artıyor. Özellikle erken yaşta digital dünya ile tanışan yeni nesil öğrenme ve yaratıcı fikirler konusunda köreliyor.

0-6 yaş, okul çağı dönemi ve ergenlikte yapılması ekranlara maruz kalanlar için ailelerin getireceği ekran kısıtlaması ve bilinçli tüketim yeni neslin digital dünyayı daha faydalı kullanılması konusunda fayda sağlayabiliyor.

Klinik Psikolog Ayşegül Nezor, ekran kullanımı ve ilerisinde bekleyen tehlike‘bağımlılıkla’ ilgili, ebeveynlerin çocukları ‘oyalama’ ihtiyacının önemli bir etken olduğunu vurguluyor.

Ekran bağımlılığının çeşitli nedenlerle aile yanında başladığına değinen Nezor, ailelerin önce kendileri için ekrana mesafe koyarak rol model olması gerektiğini, ardından ise sosyal alan açarak bağımlılık sonrası yaşanacak olası sorunları bertaraf edeceklerinin altını çizdi.

Farklı Beyin Yapısı

Nezor; “Yaşamlarının pek çok alanında ekranların yer aldığı ve teknoloji ile büyüyen yeni nesil için, diğer kuşaklardan farklı bir beyin yapısına sahip olarak dünyaya geldiklerini söylemek de mümkün. Bu durum çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde ciddi etkiler yaratabiliyor. Tencere, tava, araba, bebek gibi geleneksel oyuncaklarla oynayan çocuklar hem hayal gücünü kullanıyor hem de fiziksel dünyayla daha fazla etkileşim kurarken, telefon ve tablet kullanan çocuklar pasif izleyicilere dönüşüyor” diye konuştu.

Araştırma Yapıldı

Amerikan Pediatri Akademisi’nin raporlarına göre, günde iki saatten fazla ekran kullanımının çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları ve akademik başarısızlık riskini artırdığını gösterdiğini söyleyen Ayşegül Nezor, şöyle devam etti: Türkiye’de de çocukların sosyal medya ve oyun bağımlılığı üzerine yapılan çeşitli çalışmalar bu doğrultuda benzer sonuçlar vermiştir. Ebeveynlerin çocuklarının ekran sürelerini takip etmeleri, sınırlamaları ve çocuklarını fiziksel aktiviteler ile yüz yüze sosyal etkileşimlere yönlendirmeleri büyük önem taşıyor.”

Kaynak: Yeni İzmir

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.